GALLERIES

    Tips: Welke Camera Moet Ik Kopen?

    NL • Eindelijk een post op mijn blog die in gaat op de meest gestelde vraag: “Welke camera moet ik kopen?” En deze vraag is heel begrijpelijk want het aanbod in merken en type camera’s is zo groot! Nu leek het mij handig om er een uitgebreider artikel over te schrijven met links naar de producten, zodat iedereen er wat aan heeft. Natuurlijk heeft elk persoon andere eisen voor een camera. Sommigen willen echt eens betere foto’s maken dan ze al doen met hun smartphone of compact camera, dan kom je uit op systeemcamera. Anderen willen zich verder ontwikkelen in fotografie en gaan op zoek naar een (betere) spiegelreflexcamera.

    welke camera moet ik kopen

    Waar begin je?

    Maak voor jezelf een lijstje met je wensen.
    – Wat is je budget?
    – Waarvoor ga je de camera gebruiken?
    – Wat wil je met de foto’s doen?
    – Onder welke omstandigheden ga je fotograferen?
    – Wil je tijd steken in het begrijpen van je camera en de instellingen?

    Het is bijvoorbeeld best zonde om een dure professionele spiegelreflexcamera aan te schaffen wanneer je alleen op familiefeestjes gaat fotograferen. Voor iedereen is er namelijk het juiste type camera ontwikkeld!


    Laten we vervolgens kijken naar de introductie over de verschillende type camera’s: de action-, compact-, systeem- en de spiegelreflexcamera.

    In elk artikel staan links naar de producten zodat je meteen de prijs kan zien en alle specificaties kan lezen over de betreffende camera of lens! (En meteen in je winkelmandje kan gooien! :) ) 

    note: Ik geef hier mijn eigen mening en ervaring op basis van de camera’s die ik ken en gebruik. Op Google zijn er genoeg standaard artikelen te vinden zonder een persoonlijke touch.

    witregel

    actioncamera
    De camera waar ik het minst lang op in ga is de action camera zoals de GoPro, deze camera is bedoeld voor de echte avonturiers die hun sportieve acties zoals snowboarden, surfen en mountainbiken willen vastleggen (met name op film) door de camera vast te binden aan het board, aan het stuur of aan een helm. De GoPro is zeer klein en licht en er zijn diverse versies verkrijgbaar. Daarnaast is er een breed assortiment met accessoires om de GoPro mee te bevestigen. Liever een stevigere camera met een uitklapbaar scherm? De Olympus Stylus Tough TG-860 is waterdicht tot een diepte van 15 meter, schokbestendig tot 2 meter en crushproof tot 100kg. Zelf heb ik geen action camera in mijn bezit omdat ik mij niet bezig houd met dit soort hobbies/fotografie. Wel heb ik er vele positieve reacties over gehoord en mooie resultaten van gezien.

    Iets voor jou?
    JA: De perfecte camera voor het vastleggen (met name in video) van je avonturen tijdens het snowboarden, surfen of mountainbiken etc! Ideaal om te bevestigen op je stuur, board of helm.
    NEE: Wanneer je veel waarde hecht aan het maken van perfecte foto’s waarmee je wilt experimenteren met diverse instellingen.

    gopro

    witregel

    compactcamera
    Iedereen kent de compact camera wel. Dit type camera is handig voor op vakantie of voor het vastleggen van dagelijkse gebeurtenissen waarbij je niet hoeft na te denken over de instellingen. Vaak wordt deze camera ook gebruikt om video’s of vlogs mee te maken omdat de camera gemakkelijk mee te nemen is en tegelijkertijd vaak beschikt over een goede kwaliteit bij zowel video als foto. De Canon Powershot serie zie ik regelmatig voorbij komen en beschikt over een brede range camera’s. Zo zijn er Powershot camera’s te koop van €100 maar ook van €800. Wederom, voor ieder zijn budget is er een juiste camera te vinden! Dankzij de snelle en goede ontwikkelingen van camera’s in de laatste jaren zijn er eigenlijk geen ‘slechte’ camera’s meer te vinden. Wat ik zelf een nadeel vind van dit type is dat het niet mogelijk is om van lens te wisselen aangezien compactcamera’s een vaste lens hebben waarmee je wel kan inzoomen, maar hierdoor gaat de kwaliteit wel vaak achteruit naarmate je verder inzoomt. De compactcamera gebruikte ik zelf jaren geleden toen de systeemcamera en de smartphone nog niet bestonden. Deze vond ik fijn om mee te nemen op vakantie omdat ik het niet zag zitten om met mijn zware spiegelreflexcamera rond te lopen op het strand. Zelf had ik een aantal jaar terug onderstaande compact camera van Olympus, die is inmiddels uit het assortiment.

    Iets voor jou?
    JA: Wanneer je graag vlogs maakt en als je je niet moeilijk wilt doen met de instellingen zoals de sluitertijd en het diafragma. Perfect wanneer je opzoek bent naar een budget camera.
    NEE: Als fotografie je hobby is wil je waarschijnlijk graag wisselen van lenzen en spelen met alle instellingen die een camera te bieden heeft, dan valt dit type af.

    comp

    witregel

    systeemcamera
    De systeemcamera is een camera die ik zelf veel gebruik en wat je waarschijnlijk al eens hebt gezien op deze blog. Dat is namelijk de Olympus PEN E-PL7 . Een systeemcamera heeft geen spiegel waardoor deze camera compacter is dan een spiegelreflexcamera. Hierdoor beschikt de camera over een elektronische zoeker of helemaal geen zoeker, waardoor je alleen via het LCD scherm kan kijken wat je vast gaat leggen. Zelf ben ik geen fan van een elektronische zoeker omdat dit voor mijn ogen erg druk is en gewoon niet zo prettig werkt. De PEN E-PL7 heeft geen zoeker maar ik zie het beeld direct op het LCD scherm, wat wel fijn werkt. Ook kan je hier handmatig alle instellingen aanpassen zoals bij professionele camera’s. Dit type camera is ideaal voor diegene die meer uit hun camera willen halen en gebruik willen maken van de voordelen van diverse lenzen. Elke soort fotografie (portret, landschap, dieren) heeft zijn eigen brandpuntafstand (lens) dat het beste zal werken. Je kiest dus in principe een systeemcamera die jou aanspreekt qua budget, specs en uiterlijk en vervolgens zijn het de lenzen die er voor zorgen dat jij mooie foto’s (en video’s!) maakt dat uitstekend aansluit bij jouw genre. Omdat ik mij richt op portret, mode en fotografie voor mijn blog heb ik gekozen voor vier lenzen, de standaard zoomlens 14-42mm, en drie prime lenzen zoals de 17mm, 25mm en 45mm. In de afbeelding hieronder of in deze post staat beschreven waar elke lens voor geschikt is. De lenzen zijn licht, compact en daarnaast ook nog eens lichtsterk (f/1.8)! Vaak beschikken systeemcamera’s over extra’s zoals WIFI. Hiermee kan je via de speciale Olympus app de foto’s direct doorsturen naar je smartphone om de hoge kwaliteit foto’s direct te plaatsen op Instagram of je kan je smartphone gebruiken als afstandbediening wanneer je bijvoorbeeld een zelfportret wilt maken die wat anders en professioneler is dan een simpele selfie met je smartphone. De systeemcamera en lenzen zijn niet heel goedkoop, maar dit is ook niet een camera die je zomaar koopt om eens in het jaar een simpele foto mee te maken op automatisch. Dit is een camera die je koopt wanneer je je meer wilt verdiepen in fotografie en mooi beeld wilt maken, maar geen zin hebt om met een zware spiegelreflex rond te lopen (dat was mijn voornaamste reden om de Olympus PEN aan te schaffen). Ik schrijf vooral over de PEN omdat ik hier zelf goede ervaring mee heb, maar er zijn talloze andere systeemcamera’s te vinden van diverse merken waarbij ook de prijs range zal verschillen. Olympus beschikt ook over de Olympus OMD serie, dit is de professionele systeemcamera die betere specificaties en mogelijkheden heeft.

    Iets voor jou?
    JA: Wanneer je op zoek bent naar een camera waarbij je veel handmatig kan instellen en je lenzen uitkiest bij het die in jouw behoefte zullen voorzien.
    NEE: Wanneer je alleen op automatisch wilt fotograferen en geen behoefte hebt aan het gebruiken van meerdere lenzen. Of wanneer je opzoek naar een budget camera.

    welke camera moet ik kopen

    witregel

    spiegelreflex

    De spiegelreflexcamera beschikt over een spiegel waardoor de camera groter is dan de systeem- en compactcamera’s. Een voordeel hiervan is dat je het beeld direct door de zoeker kan bekijken omdat het onderwerp dat je vast wilt leggen via de lens naar binnen komt en via de spiegels naar de zoeker wordt gestuurd. Dit type camera wordt naast middenformaat camera’s veelal gebruikt door professionele fotografen. Dat is vaak ook de reden dat hobby fotografen graag willen werken met dit soort camera’s omdat het er professioneel uit ziet en er zijn vele lenzen en accessoires op de markt. Echter is lang niet elke spiegelreflexcamera even goed. De spiegelreflexcamera kent vier soorten, namelijk het instapmodel, de consumentencamera, de semi-pro en de professionele camera. Het verschil is aangeduid in de naam met de cijfers. Ik geef voorbeelden van Canon omdat ik zelf met dit merk werk. Nikon bijvoorbeeld is even goed, maar aangezien ik hier geen persoonlijke ervaring mee heb ga ik niet verder op dit merk in. Bij Canon betekend vier cijfers dat het om een instapmodel gaat, zoals de Canon 1200D. Drie cijfers is een consumentencamera, deze zijn ontworpen voor de beginners en hobbyisten die zich meer hebben verdiept in fotografie, een voorbeeld is de Canon 760D. Deze camera beschikt over meer functies en een betere kwaliteit dan het instapmodel. Het semi-professionele model voor de serieuze fotografie liefhebber heeft twee cijfers zoals de Canon 80D of de Canon 70D. Voor de professionele fotografen zijn de camera’s met één cijfer ontworpen, zoals de Canon 6D, de Canon 5DIII of de Canon 1Dx. Wederom, voor elk budget en elk type fotograaf (hobby, amateur en professioneel) is er een camera ontworpen!

    Mijn ervaring

    Ik ben ooit begonnen toen ik net 17 was met de Canon EOS 450D, hiermee heb ik veel geoefend met alle instellingen. Ik heb direct gekozen voor de beste lens die er was voor dit soort camera’s, de Canon 17-55mm. Ook had ik wat andere lenzen, een zoomlens (55-250mm), een groothoeklens (10-22mm) en een 50mm f/1.8 die ik daarna weer heb verkocht omdat ik mij meer ging richten op mode en ik niets had aan deze lenzen en op zoek was naar een betere kwaliteit (oftewel, licht sterke lenzen). Tijdens mijn fotografie opleiding aan de kunstacademie had ik al snel de overstap gemaakt naar de Canon EOS 7D voor betere resultaten en daarna de stap naar full frame met de Canon 6D die ik momenteel nog steeds met veel plezier gebruik bij mijn shoots. Ik wil nog geen overstap maken naar een ander model omdat ik vrijwel altijd de WIFI functie gebruik om tijdens shoots de foto’ direct door te sturen naar mijn laptop zodat het gehele team mee kan kijken naar de resultaten. Door mijn overstap naar full frame kon ik mijn EF-S lenzen niet meer gebruiken en moest ik EF lenzen aanschaffen. Zo kon ik een nieuwe start maken met lenzen die voldeden aan mijn behoefte. Dit werden de Canon 24-70mm als allround lens, de Canon 40mm die ik alleen gebruik wanneer ik op reis ben en toch de spiegelreflexcamera mee heb (vaak neem ik alleen een systeemcamera mee), de Sigma ART 35mm voor fashion shoots op locatie, de Canon 50mm voor portretten en voor gebruik in de studio en de Canon 100mm voor portretten, close-ups van kleding of beauty shoots waarbij het gezicht haarscherp vastgelegd moet worden.

    Iets voor jou?
    JA: Wanneer je op zoek bent naar een hoge beeldkwaliteit, veel controle wilt hebben over de instellingen, veel keuze wilt hebben in lenzen en accessoires en je hier in wil investeren. Perfect voor de echte fotoliefhebber, fotostudent of beroepsfotograaf.
    NEE: Niet aan te raden vanwege het grotere formaat zwaardere en wanneer je alleen op automatisch gaat fotograferen en wanneer alleen gaat werken met de standaard zoomlens (18-55mm). Kies dan het instapmodel van de spiegelreflexcamera of ga voor een compact- of systeemcamera.

    canonlenses-dslr

    Let op: Een veel gemaakte ‘fout’ die ik regelmatig zie is dat mensen een full frame camera kopen van een paar duizend euro en vervolgens gaan fotograferen met een hele goedkope lens. Zonde! Investeren in goede lenzen is misschien wel belangrijker dan investeren in een hele dure camera. Zorg dat de kwaliteit van je camera en lenzen in balans zijn.

    Ik hoop dat je met deze informatie een goede keuze kunt maken bij het kopen van een nieuwe camera! Mocht je meer weer leren over de instellingen, kijk dan even op deze pagina waar ik diverse handige tips geef. Veel plezier!

    Nog meer lezen over dit onderwerp? Bekijk ook mijn uitgebreide post: What Camera Should I Buy?

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    02/04/2016

    READ COMMENTS -

    12 COMMENTS

    Ik heb zelf een go pro hero 4 en daar ben ik erg tevreden mee.

    Leuk artikel! Ik vind het altijd erg lastig kiezen uit de vele mooie camera’s..

    Bedankt voor de handige tips! Leuke blog.

    Hi, wat een goed artikel!

    Ik ben een beginner en gebruik nu de oude canon 450 D van mijn broer.
    Zit erover te denken om zelf een spiegelreflex te halen omdat ik het gewoon erg leuk vind om te fotograferen. Ik heb een blog en zal het voornamelijk daarvoor gebruiken (landschap en portret foto’s). Zat zelf te denken aan de 750D of 800D.

    Ben al bij diverse fotografie winkels geweest, maar die komen met nog meer keuze en laten me twijfelen. Heb jij nog een tip voor een goede lens voor reisfotografie?

    Thnx alvast voor je hulp! :)

    Hi Daphne, dankjewel! De 750D of 800D zijn mooie instap camera’s van Canon. De 800D heeft meer mogelijkheden met weinig licht (de ISO is verbeterd), hij heeft veel meer scherpstelpunten (45 tegenover de 19 van 750D) en een iets betere processor dus deze camera is een mooie stap vooruit! Wat betreft de lens, misschien vind je de Tamron 18-400mm interessant als je niet wilt wisselen met lenzen? http://thefashioncamera.com/video-ideale-vakantielens/

    Succes!

    Hi Daphne,
    Dankjewel, leuk om te lezen! De 750D en 800D zijn mooie instap camera’s om mee te beginnen met een fijn uitklapbaar scherm wat handig is in veel situaties. Voor reisfotografie kan je kiezen voor een alles in 1 lens zodat je niet hoeft te wisselen, zoals een Tamron 18-400mm of een 18-200mm bijvoorbeeld. Of juist voor een kleine lens zoals de Canon 40mm of de Canon 24mm maar daar kan je dus niet mee inzoomen. Voordeel is dat ze wel lekker lichtsterk zijn en heel compact!
    Succes!

    Omdat mijn budget niet zo groot is wil ik overwegen om Nikon d3400 kopen en dan natuurlijk lenzen erbij. Alleen zou het ook een goeie camera zijn met modefotografie?

    Hi Sara, dat kan zeker! Ik ben zelf ook 11 jaar geleden begonnen met een instapmodel camera, die toen natuurlijk veel slechter was dan de D3400 omdat er in die jaren zoveel nieuwe technieken zijn bij gekomen. Dus de D3400 is een prima camera om mee te beginnen. Het verschil maak je met je lenzen. Succes!

    Goed stuk! Ik heb ooit een hele dure camera gekocht met een veel te goedkope lens! Ik snapte maar niet waarom mijn foto’s niet perfect werden, totdat ik de lens verwisselde voor een wat duurdere van betere kwaliteit. Toen ging er echt een wereld voor me open! ;)

    Thanks! Ja veel beginners maken daar een ‘fout’.. Fijn dat je daarna al snel kwaliteitsverschil merkte met een betere lens!

    Wow goed stuk ! ik ben zelf op zoek naar een camera en wil juist wel van lens verwisselen.
    Juist omdat ik die “blurry ” achtergrond mooi vind.

    Mag ik vragen met welke lens die foto is gemaakt tussen de bomen??

    Liselotte Fleur · The Fashion Camera

    Dankje Thessa! Die foto is gemaakt met een 50mm f/1.4 lens! Het wisselen van lenzen is inderdaad heel fijn, succes!

    LEAVE A COMMENT