Welke Camera Moet ik Kopen?
Eindelijk een post op mijn blog die in gaat op de meest gestelde vraag: “Welke camera moet ik kopen?” En deze vraag is heel begrijpelijk want het aanbod in merken en type camera’s is zo groot! In 2016 had ik deze posts ook al geschreven, maar het werd echt tijd voor een nieuwe editie aangezien de technieken zo snel gaan. Natuurlijk heeft iedereen andere eisen en een budget voor een camera en dat is maar goed ook. Sommigen willen echt eens betere foto’s maken dan ze al doen met hun smartphone of compact camera. Anderen willen zich verder ontwikkelen als fotograaf en gaan op zoek naar een (betere/professionele) spiegelreflex- of systeemcamera.
Waar begin je?
Maak voor jezelf een lijstje met je wensen. Mocht je uiteindelijk naar een fotowinkel gaan, neem dit lijstje dan vooral ook mee.
Stel jezelf vragen zoals:
– Wat is je budget?
– Waar ga je de camera voor gebruiken?
– Wat wil je met de foto’s doen?
– Onder welke omstandigheden ga je fotograferen?
– Wil je tijd steken in het begrijpen van je camera en de instellingen?
– Zijn verwisselbare lenzen belangrijk voor je?
– Heb je al voorkeur voor een bepaald merk?
Ik vind het persoonlijk zonde om een dure professionele camera aan te schaffen wanneer je alle functies niet zal benutten, en daarmee bedoel ik: als je toch alleen maar op de automatische stand gaat fotograferen en de foto’s in JPG schiet in plaats van RAW. Voor iedereen is er het juiste type camera ontwikkeld en daar gaan we vandaag naar opzoek. Bedenk ook dat mijn perfecte camera, niet ook jouw perfecte camera is. Het kan namelijk zijn dat wij hele andere wensen hebben, daarom is het belangrijk om zelf een keuze te maken.
Het is onmogelijk om alle beschikbare camera’s te benoemen want dat zijn er ontzettend veel, maar mijn doel is dat jij na het lezen van dit artikel beter weet in welke richting je moet zoeken. Wel type camera past nu echt bij jou?
Laten we nu kijken naar de introductie over de verschillende type camera’s: de action-, compact-, systeem- en de spiegelreflexcamera.
Note: Ik geef hier mijn eigen mening en ervaring op basis van de camera’s die ik ken en gebruik. Ik raad je verder aan om eerst een camera te huren als je nog twijfelt, zo kan je echt ontdekken of de camera bij jou past. Verder is de keuze van het merk helemaal aan jou, kijk welk merk jou aanspreekt.
ACTION CAMERA
De camera waar ik het minst lang op in ga is de action camera zoals de GoPro, deze camera is bedoeld voor de echte avonturiers die hun sportieve acties zoals snowboarden, surfen en mountainbiken willen vastleggen (met name op film) door de camera vast te binden aan het board, aan het stuur of aan een helm. De GoPro is zeer klein en licht en er zijn diverse versies verkrijgbaar. Daarnaast is er een breed assortiment met accessoires om de GoPro mee te bevestigen. Ook zijn er genoeg andere merken die een action camera hebben uitgebracht. Zelf heb ik geen action camera in mijn bezit omdat ik mij niet bezig houd met dit soort hobbies/fotografie. Wel heb ik er vele positieve reacties over gehoord en mooie resultaten van gezien.
Iets voor jou?
JA: De perfecte camera voor het vastleggen (met name in video) van je avonturen tijdens het snowboarden, surfen of mountainbiken etc! Ideaal om te bevestigen op je stuur, board of helm.
NEE: Wanneer je veel waarde hecht aan het maken van perfecte foto’s waarmee je wilt experimenteren met diverse instellingen.
COMPACT CAMERA
Iedereen kent de compact camera wel. Dit type camera is handig voor op vakantie of voor het vastleggen van dagelijkse gebeurtenissen waarbij je niet hoeft na te denken over de instellingen. Vaak wordt deze camera ook gebruikt om video’s
of vlogs mee te maken omdat de camera gemakkelijk mee te nemen is en tegelijkertijd vaak beschikt over een goede kwaliteit bij zowel video als foto. Merken zoals Canon, Nikon, Panasonic en Sony hebben prachtige compactcamera’s in hun assortiment. Ze beschikken allemaal over een brede range camera’s. Zo zijn er compactcamera’s te koop van €75 maar ook van €1500. Wederom, voor ieder zijn budget is er een juiste camera te vinden. Dankzij de snelle en goede ontwikkelingen van camera’s in de laatste jaren zijn er eigenlijk geen ‘slechte’ camera’s meer te vinden. Wat ik zelf een nadeel vind van dit type is dat het niet mogelijk is om van lens te wisselen. Compactcamera’s hebben een vaste lens waarmee je wel kan inzoomen, maar hierdoor gaat de kwaliteit wel vaak achteruit naarmate je verder inzoomt. De compactcamera gebruikte ik zelf jaren geleden toen de systeemcamera en de smartphone nog niet bestonden. Deze vond ik fijn om mee te nemen op vakantie omdat ik het niet zag zitten om met mijn zware spiegelreflexcamera rond te lopen op het strand. Het verschil tussen een goedkope en dure compactcamera zit met name in de kwaliteit van de sensor en lens. De compactcamera’s met een grotere sensor zorgen voor een betere kwaliteit foto, er zit meer detail en scherpte en daarnaast is de camera ook wat beter in omstandigheden met weinig licht. Daarnaast geldt zoals met elke lenzen: hoe lichtsterker (klein f getal) hoe beter!
Iets voor jou?
JA: Wanneer je graag vlogs maakt en als je je niet moeilijk wilt doen met de instellingen zoals de sluitertijd en het diafragma. Perfect wanneer je opzoek bent naar een budget camera.
NEE: Als fotografie je hobby is wil je waarschijnlijk graag wisselen van lenzen en spelen met alle instellingen die een camera te bieden heeft, dan valt dit type af.
SYSTEEMCAMERA
De systeemcamera is een camera die klaar is voor de toekomst. Een systeemcamera heeft geen spiegel waardoor deze camera compacter is dan een spiegelreflexcamera. Hierdoor beschikt de camera over een elektronische zoeker of soms helemaal geen zoeker bij de kleinere / instap camera’s, waardoor je alleen via het LCD scherm kan kijken wat je vast gaat leggen. Het is even wennen aan een elektronische zoeker, maar met de technologieën van tegenwoordig is de kwaliteit zo goed, dat je hier weinig last van zal hebben. Een groot voordeel is de optie voor Eye Auto Focus, hierdoor detecteert de camera zelf waar het oog van jouw model zit en stelt zelf scherp. En dat is niet het enige, de camera zal ook het ogen blijven volgen als jouw model beweegt, ideaal! Met deze camera kan je handmatig alle instellingen aanpassen als een echte professionele camera. Het andere voordeel van de elektronische zoeker is dat je de instellingen direct ziet, als jij de sluitertijd aanpast, zie je direct je beeld donkerder of lichter worden. Dit helpt bij het sneller leren van je instellingen omdat je direct ziet wat je doet, je zal hierdoor sneller begrijpen hoe alles werkt. Dit type camera is ideaal voor diegene die alles uit hun camera willen halen en gebruik willen maken van de voordelen van diverse lenzen. De systeemcamera kent vier soorten, namelijk het instapmodel, de consumentencamera, de semi-pro en de professionele camera. Verder heeft elk soort fotografie genre (portret, landschap, dieren) zijn eigen brandpuntafstand (lens) dat het beste zal werken. Je kiest dus in principe een systeemcamera die jou aanspreekt qua budget, specs en uiterlijk en vervolgens zijn het de lenzen die er voor zorgen dat jij mooie foto’s (en video’s!) maakt dat uitstekend aansluit bij jouw genre. Zelf fotografeer ik sinds midden 2020 met de Canon EOS R5 met RF lenzen zoals de 24-70mm f/2.8, 70-20mm f/2.8, 50mm f/1.2 en 85mm f/1.2. De systeemcamera en lenzen zijn niet goedkoop, maar dit is ook niet een camera die je zomaar koopt om eens in het jaar een simpele foto mee te maken op automatisch. Dit is een camera die je koopt wanneer je je meer wilt verdiepen in fotografie en mooi beeld wilt maken, maar geen zin hebt om met een zware spiegelreflex rond te lopen en wanneer je een camera wilt kiezen die zich in de toekomst zal blijven ontwikkelen, ze zeggen dat de merken ooit zullen stoppen met het maken van spiegelreflexcamera’s, dus het investeren in lenzen voor systeemcamera’s is fijn.
Ik heb ook twee kleinere en minder professionele systeemcamera’s: de Fujifilm XT-3 met een APSC sensor en de Olympus Pen E-PL9 met een kleinere MFT sensor. Deze camera’s gebruik ik vanwege het kleine formaat op vakantie of om content mee te maken voor mijn blog of Instagram. Mijn full frame Canon EOS R5 gebruik ik voor mijn echte fotoshoots en opdrachten.
Iets voor jou?
JA: Wanneer je op zoek bent naar een camera waarbij je veel handmatig kan instellen en je lenzen uitkiest bij het die in jouw behoefte zullen voorzien. Deze camera’s (de nieuwste versies) bieden de nieuwe mogelijkheden en technieken en afhankelijk van het type camera zijn ze compacter dan de meeste spiegelreflexcamera’s.
NEE: Wanneer je alleen op automatisch wilt fotograferen en geen behoefte hebt aan het gebruiken van meerdere lenzen. Of wanneer je opzoek naar een budget camera.
SPIEGELREFLEXCAMERA
De spiegelreflexcamera beschikt over een spiegel waardoor de camera groter is dan de meeste systeem- en compactcamera’s. Een voordeel hiervan is dat je het echte beeld direct door de zoeker kan bekijken omdat het onderwerp dat je vast wilt leggen via de lens naar binnen komt en via de spiegels naar de zoeker wordt gestuurd. Dit type camera wordt naast middenformaat en spiegelreflex camera’s veelal gebruikt door professionele fotografen. Dat is vaak ook de reden dat hobby fotografen graag willen werken met dit soort camera’s omdat het er professioneel uit ziet en er zijn vele lenzen en accessoires op de markt. Echter is lang niet elke spiegelreflexcamera even goed. De spiegelreflexcamera kent vier soorten, namelijk het instapmodel, de consumentencamera, de semi-pro en de professionele camera. Het verschil is aangeduid in de naam met de cijfers. Ik geef voorbeelden van Canon omdat ik zelf met dit merk werk. Nikon of Sony (voor systeemcamera’s) bijvoorbeeld is even goed, maar aangezien ik hier geen persoonlijke ervaring mee heb ga ik niet verder op dit merk in. Bij Canon betekend vier cijfers dat het om een instapmodel gaat, zoals de Canon 2000D. Drie cijfers is een consumentencamera, deze zijn ontworpen voor de beginners en hobbyisten die zich meer hebben verdiept in fotografie, een voorbeeld is de Canon 850D. Deze camera beschikt over meer functies en een betere kwaliteit dan het instapmodel. Het semi-professionele model voor de serieuze fotografie liefhebber heeft twee cijfers zoals de Canon 90D. Voor de professionele fotografen zijn de camera’s met één cijfer ontworpen, zoals de Canon 6DII, de Canon 5DIV of de Canon 1DxIII. Wederom, voor elk budget en elk type fotograaf (hobby, amateur en professioneel) is er een camera ontworpen!
Mijn ervaring
Ik ben ooit begonnen toen ik net 17 was met de Canon EOS 450D, hiermee heb ik veel geoefend met alle instellingen. Ik heb direct gekozen voor de beste lens die er was voor dit soort camera’s, de Canon 17-55mm. Ook had ik wat andere lenzen, een zoomlens (55-250mm), een groothoeklens (10-22mm) en een 50mm f/1.8 die ik daarna weer heb verkocht omdat ik mij meer ging richten op mode en ik niets had aan deze lenzen en op zoek was naar een betere kwaliteit (oftewel, licht sterke lenzen). Tijdens mijn fotografie opleiding aan de kunstacademie had ik al snel de overstap gemaakt naar de Canon EOS 7D voor betere resultaten en daarna de stap naar full frame met de Canon 6D, daarna de Canon 5D Mark IV en nu de full frame systeemcamera de Canon R5. Door mijn overstap naar full frame kon ik mijn EF-S lenzen niet meer gebruiken en moest ik EF lenzen aanschaffen voor mijn spiegelreflexcamera’s, inmiddels heb ik de RF lenzen voor mijn syteemcamera. De EF lenzen kan ik nog gebruiken met een speciale adapter van EF naar RF. Zo kon ik een nieuwe start maken met lenzen die voldeden aan mijn behoefte. Dit werden de Canon 24-70mm als allround lens, de 70-200mm als zoomlens, de 35mm voor fashion shoots op locatie, de Canon 50mm voor portretten en voor gebruik in de studio en de Canon 85mm en 100mm voor portretten, close-ups van kleding of beauty shoots waarbij het gezicht haarscherp vastgelegd moet worden.
Iets voor jou?
JA: Wanneer je op zoek bent naar een hoge beeldkwaliteit, veel controle wilt hebben over de instellingen, veel keuze wilt hebben in lenzen en accessoires en je hier in wil investeren. Perfect voor de echte fotoliefhebber, fotostudent of beroepsfotograaf.
NEE: Niet aan te raden vanwege het grotere formaat zwaardere en wanneer je alleen op automatisch gaat fotograferen en wanneer alleen gaat werken met de standaard zoomlens (18-55mm). Kies dan het instapmodel van de spiegelreflexcamera of ga voor een compact- of systeemcamera.
Lenzen zijn net zo belangrijk
Een veel gemaakte ‘fout’ die ik regelmatig zie is dat mensen een full frame camera kopen van een paar duizend euro en vervolgens gaan fotograferen met een hele goedkope lens. Zonde! Investeren in goede lenzen is misschien wel belangrijker dan investeren in een hele dure camera. Zorg dat de kwaliteit van je camera en lenzen in balans zijn.
Meer leren?
Ik hoop dat je met deze informatie een goede keuze kunt maken bij het kopen van een nieuwe camera! Mocht je meer weer leren over (mode)fotografie, bekijk dan even mijn boek ‘The Fashion Camera – Het Handboek voor de Startende Modefotograaf’ waar ik onwijs veel handige tips geef voor beginnende fotografen. Veel plezier en succes!
READ COMMENTS -
Whether it’s a new gadget, a trendy fashion item, or a service, consumers often find themselves contemplating the decision. In this digital age, seeking advice from online sources has become a norm, with various blogs and websites offering valuable insights. One such resource is https://magicalkatrina.com/magiciansblog/lx52tf4ktt293yty1tj5hihmwgaybt where expert opinions and user reviews can provide valuable guidance in making informed choices. Remember, assessing the necessity, practicality, and long-term value of a purchase is essential, and leveraging reputable sources can lead to satisfying and well-thought-out decisions.
LEAVE A COMMENT