GALLERIES

    The ultimate guide to respecting your photographer

    NL • Fotografe Kat Sink maakte deze leuke illustraties en vergelijkingen als “The ultimate guide to respecting your photographer”. Ik vond deze op haar Facebook pagina en ik was het hier zo mee eens, dat ik dit graag even wil delen omdat er helaas nogal vaak misverstanden zijn over het werk als fotograaf. Ik selecteerde de illustraties en teksten die voor mij het meest relevant zijn en waarvan ik hoop dat het nu duidelijker wordt wat je wel en niet van een fotograaf kan verlangen.

    fotograaf1

    fotograaf2

    Het gebeurt helaas nog regelmatig dat een klant vraagt om onbewerkte beelden. Of zelfs om ALLE foto’s die gemaakt zijn (dit zijn er al snel een paar honderd tot duizend per shoot). Ik ken geen fotograaf die onbewerkte beelden weg geeft, en al helemaal niet gratis. Ook begrijp ik niet wat een klant aan onbewerkte foto’s heeft. Gaat het om kwaliteit of kwantiteit? Ik bied altijd de optie aan klanten om meer foto’s bij te bestellen, maar dan wordt er wel per extra foto betaald. Stel we hebben een dagprijs afgesproken inclusief 10 bewerkte beelden en uiteindelijk willen ze er 15, dan is dat geen probleem, maar er kan niet verwacht worden dat ik 5 foto’s gratis of onbewerkt weggeef. Ook de vergelijk met: “de andere fotograaf gaf wel al onbewerkte haar foto’s” is geen goede reden. Ik heb niets met andere fotografen te maken. Misschien is het voor de andere fotograaf slechts een hobby terwijl ik hier full time mijn brood mee moet verdienen.fotograaf3

    Om het bovenstaande op te lossen laat ik vaak de klant de uiteindelijke selectie maken, zo kan ik niet de ‘verkeerde’ foto kiezen en hoef ik niet alles dubbel te bewerken. Wanneer we 8 foto’s afspreken, verwacht dan niet dat je er 20 mag uitzoeken. Zo werkt het gewoon niet.

    fotograaf4

    “Je bent nog jong en deze shoot is vast goed voor je portfolio.” Toen ik nog bij mijn agentschap zat was ik altijd heel blij met mij agent die uitlegde aan klanten dat ik niet zomaar fotografeer voor de lol en ook niet pas begonnen ben. Ik fotografeer al 7 jaar en ik werk full time als fotograaf, daarnaast heb ik elk jaar zeer veel vrij werk en opdrachten gedaan, dus ik heb geen shoots meer nodig om te oefenen of om mijn portfolio uit te breiden. Mijn agent kon zo aan de klanten duidelijk maken dat dit geen goede reden is om mij gratis of voor een zeer klein bedrag te laten werken voor een commerciële opdracht. Hier heb ik veel van geleerd! En soms is ‘nee’ het beste antwoord. Er zijn nog genoeg (beginnende) fotografen die gratis werken, maar uiteindelijk zal de klant wel terug komen, omdat ze zullen zien dat goedkoop of gratis niet altijd de juiste oplossing is.

    fotograaf5fotograaf7fotograaf8   fotograaf10

    Ik hoop dat de fotograaf en zijn werk meer wordt gerespecteerd. Het lijkt misschien allemaal zo simpel, maar er zit zoveel werk, tijd, techniek en dure apparatuur achter. Ik geniet dagelijks van dit mooie beroep, maar de misverstanden of opmerkingen die ik soms tegenkom stellen mij teleur. Laten we hopen dat met deze vergelijkingen alles een stukje duidelijker wordt en dat zowel klant als fotograaf elkaar begrijpen! ♥

    All illustration credits go to Kat Sink.  

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    20/05/2016

    READ COMMENTS -

    0 COMMENTS

    LEAVE A COMMENT