GALLERIES

    Review: Sigma ART 85mm f/1.4 Voor Portret & Mode Fotografie

    Gepubliceerd in Kamera Express Magazine #2, vanaf mei 2017 gratis in de Kamera Express winkels en binnenkort ook online te lezen.

    NL • Als mode- en portretfotograaf is een lichtsterke 85mm objectief onmisbaar. Toch heb ik na 10 jaar fotograferen pas nu de perfecte match gevonden op gebied van prijs/kwaliteit verhouding.

    Prime objectieven zijn mijn favoriet omdat ik de hoge kwaliteit en scherpte graag terug zie in mijn werk. Maar ook de actieve houding die je als fotograaf hebt tijdens een shoot vind ik fijn, ik loop liever zelf om mijn model heen om de juiste compositie te vinden dan dat ik inzoom. De interactie met het model is namelijk ook iets wat essentieel is voor een geslaagde shoot.

    De Sigma ART 85mm is een lens waar ik lang op heb gewacht. Na 3 jaar met veel tevredenheid gewerkt te hebben met de Sigma ART 35mm was ik al op het wachten op de 85mm variant, terwijl ik nog niet eens zeker wist of deze ooit wel zou komen. Tijdens mijn bezoek aan Photokina in september 2016 kon ik dan eindelijk deze lens eens bekijken, en ik wist meteen dat deze lens een mooie toevoeging was aan mijn kit!

    Het eerste wat opvalt is dat dit een erg grote en zware lens is, maar met als voordeel dat het er erg degelijk en professioneel aanvoelt en uit ziet. De lens is wel in goede verhouding met mijn Canon 5D Mark IV en tijdens mijn shoots heb ik eigenlijk geen last van het formaat of gewicht.

    Tijdens het fotograferen van de modellen merk ik dat ik snel kan scherpstellen zodat ik geen één mooie pose hoef te missen. Mijn modellen laat ik zoveel mogelijk bewegen voor de camera en voor mij werkte de AF precies snel genoeg. Ik heb veel gefotografeerd zowel op locatie als in de studio. In de studio met een diafragma van f/5.6 waarbij de maximale scherpte wordt behaald zowel in het centrum als in de randen. Ook met een hoger diafragma maak ik foto’s die scherper zijn dan ooit tevoren. Scherpte en detail zijn belangrijk voor mij als modefotograaf waarbij ik moet zorgen dat alle kledingstukken en accessoires goed zichtbaar moeten zijn. Op locatie heb ik gewerkt met een diafragma van f/1.4 tot f/2.8 omdat ik de bokeh die de Sigma ART 85mm creëert met een full frame sensor zo mooi vind. Met een diafragma van f/1.4 zal de bokeh rustig en rond van vorm zijn, vanaf /2.8 zie je iets meer de diagrafmaringen wat voor wat onrust kan zorgen in de achtergrond. Dankzij drie soorten exclusieve low-dispersion glass lijkt de chromatische aberratie te worden beperkt tot het minimum. Daarnaast is in de praktijk ook de vervorming en lichtafval van dit objectief erg laag (met name vanaf f/2.8) waardoor ik hier geen rekening mee hoef te houden en kan genieten van de mooie resultaten!

    Kortom, een lens waar ik de komende jaren met veel plezier gebruik van ga maken!

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    10/05/2017

    READ COMMENTS -

    0 COMMENTS

    LEAVE A COMMENT