GALLERIES

        Q&A Zomer 2021

        Via Instagram (@liselottefleur) ontvang ik regelmatig leuke vragen van jullie. Deze vragen heb ik verzameld en zal ik ook in deze blogpost beantwoorden.

        Hoe bevalt de Canon EOS R5?

        Een jaar geleden ben ik overgestapt van spiegelreflex naar systeem en dit was echt een super goede keuze! Voor mij is het werken met de R5 veel relaxter dankzij het nieuwe focus systeem, hierdoor zijn veel meer foto’s scherp en is de manier van fotograferen ook fijner. Het geeft meer rust en ik kan mij meer focussen op de compositie en alle andere aspecten die er bij komen kijken wanneer ik achter de camera sta. Daarnaast hoor ik ook van mijn assistenten die achter de laptop direct meekijken dat de foto’s ontzettend scherp zijn mede dankzij de RF lenzen, wat fijn natuurlijk heel is voor de klant. Ook kan ik door het grote formaat van de foto’s beter bewerken omdat er meer details in de foto zitten, een nadeel is wel dat de bestandsformaten heel groot zijn en dat mijn laptop/harde schijf snel vol zijn, maar dat nemen we voor lief!

        Hoe ontwikkel je een eigen fotografie stijl?

        Ik weet nog dat ik hier heel zenuwachtig van werd in het eerste jaar (2009) op de kunstacademie. Ik vond zoveel stijlen mooi en ik deed altijd maar wat, dus hoe wist ik nou wat mijn stijl was?

        Het voordeel van een fotografie opleiding vond ik dat je juist heel veel moet proberen zoals het fotograferen van genres waar ik eigenlijk niets mee heb. En door vier jaar lang zo bewust met fotografie bezig te zijn, zowel op de academie als al het vrije werk wat ik daarnaast nog maakte, ontdekte ik verschillende stijlen van fotografie en ging ik hier veel mee experimenteren.

        Ik hoorde altijd wel dat anderen mijn foto’s herkende maar ik zelf had nog niet zo door wat dit nu was. En ook al heb ik totaal geen heftige en opvallende stijl, toch krijg ik nog veel berichten zoals deze die ik net ontving van een volger:

        “Heel bizar hoe je een eigen stijl zo duidelijk neer kan zetten. Herken eigenlijk altijd foto’s van jou op mijn timeline.. Ben wel benieuwd of dat automatisch gaat of dat je daar heel bewust mee bezig bent met shooten en nabewerking.”

        Dit is echt iets wat ik in de afgelopen jaren heb ontwikkeld door super veel te fotograferen en tijd te besteden in Photoshop en Lightroom. Door veel te doen heb ik ontdekt wat zowel ik als mijn opdrachtgevers mooi vinden en wat dus ook aansluit bij mijn ideale klant.

        Er zit voor mijn gevoel wel nog een klein verschil in de vrijwerk shoots die ik altijd deed waar ik natuurlijk veel meer mijn eigen stijl kan laten zien en meer kan experimenteren met fotografie en bewerking dan voor een commerciële klant..

        Lang verhaal kort: blijf lekker veel fotograferen, voor zover dat nu mogelijk is in deze gekke tijd.. Kijk niet teveel naar anderen en geniet van het proces! You got this!

        Hoeveel tijd moet je jezelf gunnen om van nobody naar somebody te kunnen gaan binnen de fotografie? Ik zou graag de stap naar samenwerken met modellen willen maken, voor nu is het vriendinnen van vriendinnen, moet ik die dan op mijn website zetten? Want zoveel heb ik natuurlijk niet te bieden momenteel.

        Hele interessante vraag, want zoals je waarschijnlijk zelf ook snapt is het antwoord niet zo simpel als bijvoorbeeld: “Nadat je precies vijf jaar een camera in je bezit hebt kan je jezelf een professionele fotograaf noemen.”

        In mijn boek ‘The Fashion Camera’ wordt duidelijk dat het niet alleen belangrijk is hoe mooi of hoe scherp jouw foto’s zijn, maar jouw creativiteit, drijfveer, ondernemerschap en contacten zijn eigenlijk nog belangrijker om verder te komen en om een ‘somebody’ te worden zoals jij het noemt.

        Ik ben exact zo begonnen als jij omschrijft met het fotograferen van vriendinnen. Ik probeerde al mijn ideeën uit te werken in die shoots en daardoor zagen modellenbureaus wat ik voor hun kon betekenen. Aan het begin werk je ook met modellen die net starten, dus op deze manier kan je rustig jouw portfolio opbouwen. In mijn boek lees je alle tips over het contact opnemen met modellenbureau’s als beginnend fotograaf.

        Verder zou je een selectie kunnen maken van jouw beste foto’s en deze op je website plaatsen. Of je zoekt eerst via via of via social media een model met iets meer ervaring waar je portfoliowaardige beelden mee kunt maken voordat je een bureau benadert en je website online gooit. En zeg nooit dat je niet veel te bieden hebt, want je bent altijd al veel verder dan je zelf denkt.

        Wel is de tip echt: gewoon doen! Bedenk dat niemand begint als een pro…
        En hoelang dit duurt, dat hangt echt af van jouw persoonlijkheid, jouw contacten en een beetje gunfactor natuurlijk. Ik zie fotografen om mij heen die jarenlang blijven hangen op hetzelfde niveau of fotografen die juist net zijn begonnen en zeer snel omhoogklimmen omdat ze de juiste mensen kennen en veel energie erin steken. Het is dus echt helemaal aan jou, heel veel succes en plezier!

        Welke fouten maakte jij in het begin? (10-15 jaar geleden)

        – Mijzelf continu vergelijken met fotografen die al veel langer bezig waren. Hier voelde ik mij juist slecht door. Nu weet ik hoe ik hierdoor geïnspireerd kan raken en beter kan relativeren. ✨

        – Onzeker zijn tijdens een shoot of meeting. Als je zelf niet zeker bent over je werk, waarom zou je klant dat wel zijn? Ik weet nu dankzij alle shoots in de afgelopen jaren welke houding ik aan moet nemen die het beste bij mij past en dat ik niet onzeker hoef te zijn. Als fotograaf heb je natuurlijk een belangrijke rol tijdens een shoot dus het is fijn als je de leiding neemt op de juiste momenten en beslissingen durft te nemen. 💪🏻

        – Ik wist niet genoeg over mijn apparatuur en Photoshop. Het was toen nog niet zo makkelijk om zelf alles te leren zoals nu met al die fijne blogs, Instagram posts, boeken, workshops en Youtube video’s. Maar sinds ik door had hoe belangrijk het is om ook de technische kant van het vak te leren had ik meer plezier en succes! 🤗

        – Altijd kortingen geven en niet weten wat mijn prijzen waren. Die eerste jaren vond ik €100 al ontzettend veel en als iemand korting vroeg dan ging ik daar gelijk mee akkoord. Natuurlijk moet je ergens (laag) beginnen qua prijzen en daar heb ik zeker geen spijt van, maar het is echt veel fijner om te weten wat je waard bent, hoe je op een fijne manier kan onderhandelen en je hier in te verdiepen. In mijn IGTV van vorig jaar vertel ik hier meer over en ook lees je dit onderwerp in mijn boek ‘The Fashion Camera’.

        Wat zijn jouw tips om meer zelfverzekerd te zijn als fotograaf?

        1. Blijf leren en daag jezelf uit. Hierdoor blijft je werk spannend en blijf je ‘on top of the game’.

        2. Weet wat je sterke kanten zijn en benadruk deze in je werk. Wat maakt jou uniek?

        3. Leer van je fouten. Zie het niet als iets slechts maar als een leerpunt voor de volgende keer.

        4. Ken je apparatuur. Dit geeft veel zelfvertrouwen tijdens een shoot als je weet wat je doet en wat je van je apparatuur kan verwachten.

        5. Wees nieuwsgierig en blijf ontdekken. Hoe tof als je iets nieuws ontdekt wat je kan doorzetten in je werk en wat jou anders maakt.

        6. Vraag je klanten om een testimonial/review te schrijven over jou. Neem deze positieve woorden goed in je op en neem deze informatie mee.

        7. Vergelijk jezelf niet teveel met anderen die al veel langer bezig zijn. Inspiratie opdoen is goed, maar hier negatief door worden is zonde.

        8. Onthoud dat social media niet het echte leven is, dus laat je niet overweldigen door andere fotografen.

        9. Neem af en toe een stap terug om te bekijken hoe alles gaat. Wat je kan en wil verbeteren en wat doe je goed? Wil je nogsteeds dezelfde richting op of is het tijd voor iets nieuws of extra’s? En ook genoeg rust nemen is belangrijk natuurlijk om stress te voorkomen.

        Hoe zet je jezelf in de markt als fotograaf? 📸

        Het uitgebreide antwoord vind je wederom in mijn boek. Het beknopte antwoord:

        Om jezelf goed in de markt te zetten als fotograaf moet je uiteraard onderscheidend zijn. Zoek naar iets wat jou anders maakt dan alle andere fotografen en dit kan echt van alles zijn. In mijn boek gaan we samen aan de slag om jouw USP (Unique Selling Point) te vinden!

        Vervolgens is het super belangrijk om jouw bedrijf persoonlijker te maken. Met alleen mooie foto’s kom je er helaas niet. Laat ook jezelf eens zien op foto’s en video’s op je website en social media zodat mensen echt een band met jou kunnen krijgen.

        Dit maakt namelijk de eerste stap voor een klant om contact met jou te leggen veel kleiner. Ze willen nu graag met jou werken, omdat ze jouw foto’s mooi vinden, maar ook omdat ze jouw persoonlijkheid fijn vinden!

        Een gezellige shootdag en een goede communicatie en sfeer op de set is namelijk net zo belangrijk als het eindresultaat!

        Producten in deze fotoserie:
        Camera sieraden
        Planner voor de Fotograaf
        Het Handboek voor de Startende Modefotograaf

        photography: images of Liselotte: Studio Phylicia
        stills: Liselotte Fleur

        PREV. ITEM
        BY:
        Liselotte Fleur
        ×
        01/08/2021

        READ COMMENTS -

        2 COMMENTS

        You are best!!! Thanks for the education, everything is accessible, rich, friendly!!
        https://customlogodesign.jimdosite.com/

        the angle is really great. i like how you think about all of these ideas https://bit.ly/3GORGxd

        LEAVE A COMMENT