GALLERIES

    Q&A – De Coronacrisis en Mijn Werk Als Fotograaf

    Een tijdje geleden werd ik gevraagd door Marjolein van OOTD.nl of ik een aantal vragen wilde beantwoorden over de invloed van de coronacrisis op mijn werk als fotograaf. Mijn antwoorden zijn kort verwerkt in een mooi artikel op haar website, maar ik wilde hier graag het hele interview met jullie delen.

    Hoeveel invloed heeft de coronacrisis op je werk als fotograaf?

    De coronacrisis heeft helaas heel veel invloed gehad op mijn werk. Als modefotograaf werk ik altijd met een team, en een groep mensen bij elkaar was zeker in het begin niet toegestaan. Ook was het onmogelijk voor een visagist om het model op te kunnen maken en voor de stylist om het model aan te kunnen sturen. Mijn grote opdrachten werden dus stuk voor stuk geannuleerd. Ook een buitenlandse trip met meerdere fotografiedagen kon niet doorgaan in verband met de gecancelde vluchten. Hierdoor heb ik (net zoals vele anderen) veel inkomsten en samenwerkingen met fijne merken misgelopen. Wel ben ik na gaan denken over andere plannen en ben ik goed gaan nadenken over de richting die ik met mijn bedrijf op wil gaan. Deze crisis heeft dus ook tot nieuwe inzichten geleid waar ik zeker dankbaar voor ben!

    Hoe ben jij te werk gegaan sinds de coronacrisis?

    Precies aan het begin van de coronacrisis werd mijn eigen boek ‘The Fashion Camera – Het Handboek voor de Startende Modefotograaf’ gelanceerd. Hier had ik het afgelopen jaar hard aan gewerkt. Het voordeel was dat een boek tijdens de crisis goed verkocht, aangezien iedereen nu de tijd had om te lezen, en aangezien het een leerzaam boek is, was dit ook nog eens een pluspunt omdat veel fotografen deze tijd hebben besteed aan het verbeteren van hun fotografie en bedrijf. Ik vond het superfijn om met de verkoop van mijn boek bezig te zijn en op Instagram te ontdekken hoe het boek enthousiast werd ontvangen. Ook ben ik in die periode gestart met het geven van online 1-op-1 mentorsessies waardoor ik via Zoom een aantal fotografen kon begeleiden met al hun fotografie gerelateerde fotografen. Het was fijn om op die manier in contact te komen met anderen, hulp te kunnen bieden en te kunnen zorgen voor een kleine inkomstenbron. Daarnaast heb ik ook een planner ontwikkeld voor de fotograaf en zijn er andere ideeën ontstaan voor producten waar ik graag aan werk naast mijn fotografie opdrachten.  Met een aantal van mijn fotografieklanten heb ik contact gehouden tijdens de crisis om te kijken hoe we, zodra het weer mag, weer kunnen samenwerken.

    Hoe denk je dat het in de toekomst gaat? Of in ieder geval de aankomende maanden?

    Na drie maanden zonder opdrachten, lijkt alles in juni weer op te starten. Ik zie dat veel bedrijven weer shoots organiseren en aan het nadenken zijn hoe we deze shoots kunnen uitvoeren met de nieuwe maatregelen. We zullen moeten wennen aan de afstand tot elkaar in het team en vaker onze handen en spullen desinfecteren. De collecties die merken uitbrengen moeten toch gefotografeerd worden, dus we zullen samen creatief moeten zijn zodat we toch goede campagne beelden kunnen maken. Als we hieraan wennen en iedereen de maatregelen serieus neemt, denk ik dat we weer aan het werk kunnen zoals voor de coronacrisis!

    Zijn er nog dingen waar jij extra op let wanneer je nu aan het werk bent?

    Met name de afstand tot elkaar, voor een fotograaf is dit wel makkelijker dan voor de visagist en stylist die echt dicht bij het model moeten zijn. Maar als fotograaf was ik vooral ook dicht bij de klant en mijn assistent. Die staan bij mijn laptop om te kunnen kijken of alles naar wens verloopt, dat zal nu iets lastiger zijn. Met zijn alleen boven het scherm hangen is nu even niet meer mogelijk. 

    Hoe denk jij dat de pandemi de modewereld gaat veranderen?

    Ik denk omdat alles even stil heeft gestaan, de modewereld beseft dat het allemaal niet zo snel hoeft te gaan. Ik hoop dat voor meer bewustwording zal zorgen. Verder ben ik ook heel benieuwd wat de invloed gaat zijn en hoe wij hierop in kunnen spelen als fotograaf.

    Hoe belangrijk zijn shoots voor een tijdschrift?

    Ook voor de tijdschriften is het belangrijk om weer nieuw beeld te hebben om hun edities te vullen. Er moeten namelijk nieuwe producten worden gefotografeerd aangezien een tijdschrift altijd de laatste trends en items toont aan de lezers. Een oudere fotoserie gebruiken is dus commercieel gezien niet interessant omdat de lezer dan niet de kledingstukken kan kopen en omdat de trend niet meer van nu is. Het maken van nieuwe campagnes en editorials zijn dus ontzettend belangrijk voor zowel tijdschriften als merken en bedrijven! Als modefotograaf denk ik graag mee om te kijken hoe we dit als team het beste op een verantwoorde manier kunnen uitvoeren.

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    15/06/2020

    READ COMMENTS -

    0 COMMENTS

    LEAVE A COMMENT