GALLERIES

    Parttime of Fulltime Fotograferen?

    Voor sommige is het meteen al duidelijk, die vinden fotograferen leuk en willen dit graag als hobby houden, het is leuk als je er af en toe wat extra’s mee verdient maar dit is niet het uitgangspunt. De ander heeft er nog een full of parttimebaan bij, omdat het opzeggen van een baan in loondienst toch wel een erg groot risico is. Al je financiële zekerheid laat je dan vallen, is dat het wel waard? Ben je wel goed genoeg? Dan is er de kleinste groep, die het risico gewoon neemt, alles op zegt en fulltime gaat fotograferen en alles in zet om hier een goed betaalde baan van te maken.

    Ik heb zelf ook heel kort een fulltime zomerbaan gehad, al heel snel had ik door dat ik nadat ik thuiskwam van het werk geen zin om nog mailtjes te sturen of moodboard te maken om deze met een team te delen voor een portfolio shoot. Vaak deed ik het wel, maar ik vond het ook belangrijk dat ik even rust nam na een lange dag werken. Ik voelde mij schuldig als ik na acht uur op de computer op het werk, ook thuis weer achter mijn computer dook. Maar ik werd onrustig als ik op de bank ging zitten en even niets deed. Dat was voor mij een teken dat het niet langer zo door kon gaan, ik wist meteen al dat die zomerbaan tijdelijk was, en zodra het kon gaf ik aan dat ik parttime wilde werken. Zelfs dit vond ik eigenlijk zonde van mijn tijd. In mijn vrije dagen ging ik fotograferen, naar meetings, merken mailen, mijn blog opstarten en een nieuwe portfolio site maken voor mijn werk en ga zo maar door. Ik had te weinig betaalde opdrachten om volledig voor mijn fotografie te gaan, maar ik wist wel dat ik hier naartoe wilde. Ik had duidelijk een doel voor ogen. Bij andere fotografen om mij heen met een andere baan zag ik dat ze vast zaten en nooit die stap durfde te maken, ook al zeiden ze wel dat ze het graag zouden willen.

    Ik merk altijd meteen aan iemand wanneer iemand alleen maar blijft dromen of wanneer iemand dit ook daadwerkelijk gaat doen. ‘Ik ga echt aan mijn Instagram werken en hier nieuwe klanten mee vinden.’ Nu een jaar later staan er nog steeds tien foto’s op dat account en is er niets gekomen van dat plan. Wat ik heb gezien, is dat je er echt vol voor moet gaan. Blijven dromen mag natuurlijk altijd, maar als je nooit stappen zet, kom je daar niet verder mee. Je moet ergens beginnen en accepteren dat dit tijd gaat kosten.  Mocht je er onderweg achter komen dat het toch niets voor jou is, geen probleem, dan heb je het in ieder geval geprobeerd en kan je er nooit spijt van hebben dat je het niet hebt geprobeerd! Er zijn genoeg fotografen die nog steeds hun fotografie combineren met een baan in loondienst, als dit voor jou goed werkt en je kan een goede balans vinden, heel goed! Ik kan mij voorstellen dat het fijn is dat je in ieder geval weet welk bedrag er elke maand op je rekening bij geschreven wordt.

    Meer lezen over modefotografie? In het Handboek voor de Startende Modefotgraaf kom je nog veel meer te weten! Klik hier om mijn boek te bekijken.

    photography: Liselotte Fleur
    styling: Chouette Club
    models: Anouk & Valerie @ De Boekers

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    27/02/2020

    READ COMMENTS -

    1 COMMENT
    robert sweeney

    Can I join the blog?

    LEAVE A COMMENT