GALLERIES

    Jouw Planning Als Fotograaf

    Of je nu parttime fotografeert of fulltime, je zal altijd een goede planning moet hebben. Zo schrijf ik bijvoorbeeld elk jaar mijn doelen op voor het komende jaar. Hierdoor weet ik waar ik dat jaar extra aan moet werken. Ik vind het belangrijk dat er realistische doelen tussen zitten die snel haalbaar zijn (een editorial publiceren in een Nederlands modetijdschrift en minimaal één keer per maand een portfolio shoot schieten), maar er mogen ook doelen tussen zitten die ervoor zorgen dat ik weet waar ik uiteindelijk naar toe wil (campagnes schieten voor merken zoals H&M, Massimo Dutti, Mango en Chloé). 

    Vervolgens kijk ik wat mijn plannen per maand zijn om deze doelen te behalen. Ik moet zorgen dat ik in het juiste netwerk terecht kom, actief zijn op social media om gezien te blijven worden, portfolio shoots doen met mijn vertrouwde teams zodat ik weet wat ik kan verwachten, maar ook met nieuwe teams om zo het netwerk te verbreden, genoeg mailtjes versturen om mijzelf als fotografe voor te stellen en zo kan ik nog wel even door gaan. 

    Je bent nooit uitgeleerd.

    Regelmatig bekijk ik of ik nog workshops voor moet volgen, boeken moet lezen, blogs moet afstruinen of een onlinecursus moet doen om jezelf te blijven ontwikkelen en te motiveren. Ik ben zelf veel meer geïnteresseerd om mijzelf te ontwikkelen op zakelijk vlak dan op technisch vlak. Natuurlijk weet ik hoe mijn apparatuur werkt en weet ik van heel veel merken wat ze in het assortiment hebben en wat het kan, maar dat brengt je niet altijd verder. Goed leren onderhandelen en het verdiepen in SEO om mijn blog goed zichtbaar te maken in de zoekmachines daarentegen wel. 

    Apparatuur

    Daarnaast is je apparatuur natuurlijk belangrijk. Zo wil ik zeker weten dat ik beschik over apparatuur waar ik op kan vertrouwen en waarvan ik weet dat de kwaliteit is wat zowel ik als de opdrachtgever kan verwachten van een professioneel fotograaf. Het blijven sparen om je apparatuur uit te breiden of te upgraden is ook iets wat je meeneemt in je jaarplanning. 

    De komende maand

    In de planning voor de komende maand bekijk ik op welke dagen ik al een opdracht heb staan, blokkeer ik de dagen die ik nodig heb voor de voorbereiding en voor het bewerken en afleveren van de ze beelden. Dit maakt het meteen overzichtelijk welke dagen ik tijd heb om portfolio shoots te doen, maar ook op welke dagen in mijn social media en blog in ga plannen, achter mijn computer duik om in contact te komen met mogelijke klanten en op welke dagen ik tijd heb voor een zakelijke koffie afspraak of event. Persoonlijk geeft het mij rust om te weten wat voor maand het gaat worden, heb ik veel shoots of ben ik juist meer met de business bezig om weer verder te komen? Vergeet ook niet om genoeg vrije tijd in te plannen voor jezelf, en natuurlijk voor je partner je vrienden en familie.

    Wekelijkse en dagelijkse planning

    In mijn wekelijkse en dagelijkse planning werk ik met een to-do lijstje waarop staat wat ik in die week of op die dag echt aan moet werken. Het beste werkt het om te beginnen met het minst leuke, zodat je dit meteen achter de rug hebt. De meeste mensen zijn in de ochtend ook nog het scherpste en het is fijn dat je er niet de hele dag tegen op hoeft te kijken.

    Probeer voor jezelf te ontdekken wat voor jou het beste werkt en pas gerust je planning en strategie aan als dit beter bij je past. 

    Meer lezen over modefotografie? In het Handboek voor de Startende Modefotgraaf kom je nog veel meer te weten! Klik hier om mijn boek te bekijken.

    photography: Liselotte Fleur
    model: Aissata @ Square Model Management

    PREV. ITEM NEXT ITEM
    BY:
    Liselotte Fleur
    ×
    28/02/2020

    READ COMMENTS -

    2 COMMENTS

    Hoe doe je dat toch : mooie website opvolgen en een boek uitbrengen ! Ik geniet ervan en heb je boek alvast besteld bij KE-Antwerpen. Of 1 dezer weken in Nederland, veel success met je boek en modeopnamen ! Geloof alvast in uw mooie toekomst als fotografe !

    Dankjewel Guido voor je mooie compliment! Tof dat je het boek hebt gekocht, ben benieuwd wat je er van vindt! Veel lees- en fotografie plezier!

    LEAVE A COMMENT