GALLERIES

        Concept & Styling bij Modefotografie

        Concept

        Een shoot begint voor mij vaak met het bedenken van een sterk concept samen met de stylist. Inmiddels heb ik een aantal stylisten met wie ik graag samenwerk, maar ook als ik iemand nog niet heb ontmoet, mailen en bellen we om een goed concept samen te stellen. We zoeken beiden mooie beelden die passen bij de sfeer wat we voor ogen hebben. Vervolgens gaan we op zoek naar een model die hier goed bij past. Ik kijk dan vooral naar het type model en wat voor soort uitstraling bij het concept pas. Hiervoor bezoek ik de websites van modellenbureaus en heb ik contact met hun om te vragen naar de mogelijkheden. Inmiddels ben ik heel kritisch geworden met welke modellen ik samenwerk omdat het model echt bepaalt of je shoot slaagt of niet. Vervolgens is het belangrijk om een goede visagist te vinden. Soms is er ook een haarstylist bij, maar vaak vinden visagisten het fijn om zelf het haar te doen. Ook heb ik een aantal visagisten met wie ik graag samenwerk omdat we weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Dit werkt sneller en zo weten we allebei dat we tevreden zijn met de resultaten. Wel vind ik het belangrijk om zo veel mogelijk nieuwe connecties te maken, dus ook werk ik nog regelmatig samen met visagisten die ik nog niet ken. Dit geldt natuurlijk ook voor de stylisten. Ik kijk naar hun portfolio om te kijken of we qua stijl bij elkaar passen. Wanneer je het juiste team hebt samengesteld, kan er bijna niets meer fout gaan! Dit is iets wat je in de loop der jaren gaat leren, natuurlijk is het allemaal een kwestie van smaak, dus het is ook heel persoonlijk wat je wel of niet mooi vindt. Ook is de locatie natuurlijk zeer belangrijk bij het organiseren van een fotoshoot. Kies je voor een studio of ga je op locatie werken? Mijn voorkeur gaat naar locatie, maar ik sta ook regelmatig in de studio en juist deze afwisseling is erg fijn en leerzaam. Op locatie laat je het model bewegen in een omgeving en je zorgt voor een mooi kader. In de studio heb je een egale achtergrond en licht de focus vooral op het spelen met licht.

        Styling

        Met de stylist werk je als fotograaf nauw samen. Met de rest van het team natuurlijk ook, maar het meeste contact vooraf aan de shoot is eigenlijk altijd met de stylist. Veelal ontstaat een shoot namelijk vanuit de fotograaf en stylist samen. Je ontwikkelt samen een mooi concept met moodboard. Vervolgens is het de taak aan de stylist om kleding te lenen bij PR bureaus, modeontwerpers en winkels. Aan de hand van het moodboard weet de stylist welke items goed passen bij deze shoot. Ook houdt ze er rekening mee welke merken en trends gebruikt worden. Het lastige aan het plannen van shoots, is dat je altijd met omgekeerde seizoenen zit. In de winter fotograferen we winter en andersom. Dus als je in de zomer geïnspireerd raakt door een mooi gebied in de duinen, dan is het voor de stylist lastig om nog zomerse kleding te lenen. Probeer hier in je concept altijd rekening mee te houden. Ik vraag altijd aan stylisten of zij een begin kunnen maken met het concept, omdat zij weten wat realistisch is wat betreft de styling mogelijkheden. Als fotograaf zorg ik ervoor dat ik contact opneem met het modellenbureau en de geschikte locatie of studio zoek. De stylist heeft dan nu ook de exacte maten van het model, aangezien die altijd netjes op de website staan aangeven. Voor de shoot is de stylist dus druk bezig met het halen en samenstellen van de outfits, maar er komt nog veel meer bij kijken. 

        Wat doet een stylist nou precies? Ik vroeg aan stylist Iris Meindertsma hoe haar werkdag eruitziet als zij binnenkort een mode shoot moet stylen: 

        “Voorafgaande aan de shootdag zelf is veel organisatie vereist. Je bent samen met de fotograaf bezig met het maken van een moodboard/concept, modellenaanvragen, een locatie, datum, callsheet en het regelen van de lunch. 

        De grootste noemer is natuurlijk het regelen van de styling. Ik ben minimaal 3 dagen kwijt aan één shootdag; je hebt namelijk vooraf veel voorbereiding -meestal lukt dit niet in 1 dag – (dag 1), de shootdag zelf (dag 2), en je moet ook nog alle items retourneren (dag 3). 

        De styling haal ik bij PR-bureaus en winkels maar ook bij designers die in alle hoeken van het land wonen. Organisatietalent is dus een vereiste als je stylist bent, zeker wanneer je je aandacht moet verdelen over verschillende projecten.

        Je moet vooraf goed weten waar je heen wilt met de styling, maar het is soms ook nodig om je concept bij te stellen doordat je niet alles geregeld krijgt/de spullen niet voor handen zijn. Het is een kunst om dan te werken met wat je hebt en daarin flexibel te zijn of creatief te zijn door out of the box te denken. Ik vind het regelen van de styling leuk, maar om deze reden ook wel eens stressvol. Dan ben ik blij wanneer de styling staat en het voldoet aan mijn ideeën. 

        De shoot dagen zelf zijn superleuk omdat dan alle elementen bij elkaar komen, hier krijg ik de meeste energie van omdat je samen echt aan het creëren bent. Het voelt vaak ook hectisch. Je bent heel fysiek bezig als stylist, je sjouwt met spullen, wanneer je buiten werkt is dit ook minder comfortabel dan in de studio, je moet goed opletten wanneer het model de kleding aan heeft (zodat de kleding mooi uitkomt op de foto) en je wilt ook nog creatief meedenken in het proces van fotograferen. Je bent dus continu alert.

        Ik verwacht dat er een creatieve uitwisseling is tussen fotograaf en stylist. Het is belangrijk dat beide personen zich even betrokken voelen bij de shoot en ook hun verantwoordelijkheid nemen in een mogelijk afgesproken taakverdeling. Persoonlijk contact is daarbij belangrijk, om tussendoor dingen af te kunnen stemmen moet je bereikbaar zijn via telefoon/Whatsapp. Dit alles maakt dat de samenwerking – en daarmee de shoot dus ook – lekker loopt.  Daarnaast verwacht ik ook dat de fotograaf inspiratie heeft opgedaan over de fotografie, poses die het model kan aannemen.”

        Tot slot deelt stylist Valérie Ntantu deelt haar tips voor beginnende fotografen die met stylisten willen werken: “Gewoon je stoute schoenen aantrekken en stylisten benaderen. Soms zal er misschien iets gelijk iets uit voortkomen, maar wie weet een paar maanden later wel. Niet geschoten is altijd mis! Tip; werken met gevorderden stylisten lijkt misschien het beste, maar dit is niet altijd het geval. Een goed portfolio opbouwen met mensen van je eigen niveau helpt ook om stappen te zetten. Laat gevorderden stylisten zeker niet links liggen (een nee heb je, een ja kun je krijgen!), maar vergeet ook niet beginners. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig!”

        Meer lezen over modefotografie? In het Handboek voor de Startende Modefotgraaf kom je nog veel meer te weten! Klik hier om mijn boek te bekijken.

        photography: Liselotte Fleur
        styling: Chouette Club
        models: Anouk & Valerie @ De Boekers

        PREV. ITEM NEXT ITEM
        BY:
        Liselotte Fleur
        ×
        25/02/2020

        READ COMMENTS -

        0 COMMENTS

        LEAVE A COMMENT